Katten! Dierenvrienden kunnen hier een kat of kitten kopen en een poes of kater aanbieden. Zoek ook in het asiel.
Home     Kat kitten zoeken     Nieuw baasje     Dekkaters     Catteries     Inloggen     Plaats advertentie     Plaats oproep     Contact     Links     Disclamer
Hulp
kat of kitten kopen

Hulp bij de aanschaf van uw kat of kitten


Raadpleeg zo mogelijk eerst een asiel of opvang. Daar zijn heel wat mooie en gezonde diertjes te vinden.


DEN HAAG - 28 oktober - De Dierenbescherming waarschuwt mensen die via internet een huisdier willen kopen. Door gebrek aan controle kunnen malafide dierenhandelaren vrijwel ongestoord hun gang gaan. Bovendien kunnen kopers er nauwelijks van tevoren achter te komen of ze te maken hebben met betrouwbare verkopers. Dat zei een woordvoerder van de Dierenbescherming vrijdag.

Het laatste jaar wordt de Dierenbescherming in toenemende mate geconfronteerd met verhalen van mensen die via een verkoopsite een jong katje hebben gekocht waarmee later iets mis blijkt te zijn. De kittens blijken bijvoorbeeld jonger dan zeven of acht weken waardoor ze zwak zijn en soms doodgaan.

Koop geen kat in de zak!

Op zoek naar het perfect kitten… tips en adviezen om u te helpen bij uw zoektocht !

Een katten vereniging heeft voorlichting en advies voor aspirant kittenkopers en fokkers hoog in het vaandel staan. Deze katten vereniging is dan ook te allen tijde bereid om aan eventuele vragen en problemen aandacht te besteden, maar helaas … garanties kunnen zij u nooit geven. Derhalve zijn de links op de katten vereniging sites, de advertenties in hun magazines en de vermelding op de kittenlijst geen garantie voor het feit dat u met een goede fokker te maken hebt. Hierover zult u zelf moeten oordelen en met dit artikel hopen wij u hierbij wat op weg te helpen.

Hoe vind ik een kitten?
Neem contact op met de kittenbemiddeling van een katten vereniging  voor de kittenlijst: een overzicht met beschikbare kittens met vermelding van o.a. geboortedata, kleuren, ouders, naam en adres fokkers. Kijk op de diverse Internet sites van de katten verenigingen bij "Kittens" en naar de links van de web sites van fokkers. Kijk op de Internet sites van de fokkers naar de beschikbare kittens. Bezoek kattenshows en kijk naar advertenties in showcatalogi, in magazines van diverse katten verenigingen en in andere kattenbladen.

Waar moet ik op letten bij bezoek aan de fokker? 
Het is belangrijk dat de gezondheid van de kittens en katten goed is (let daarbij o.a. op: oogjes, neusjes, poepbroekjes, niet mager en ook geen dikke buik). De kittens moeten goed gesocialiseerd zijn, dit betekent dat ze goed gewend moeten zijn aan het ontmoeten van andere mensen, vreemde geluiden enz. Als u rustig binnen zit bij de fokker, verwacht dan dat in ieder geval een deel van de katten naar u toe komt. De kittens mogen niet schuw zijn. Kijk ernaar of de katten en kittens vrij in de kamer kunnen rondlopen of zijn zij opgesloten in hokken of kooien? Dat een open kater (die vaak plast in huis) in een aparte kamer zit is niet vreemd, maar als er veel katten in hokken opgesloten zitten, dan is dit zeer ongewenst. Hoeveel katten zijn er, zijn er veel nesten tegelijkertijd? Een fokker die tegelijkertijd 3-8 nesten in huis heeft, kan hier minder aandacht aan schenken dan een fokker met 1-2 nesten. Het maakt natuurlijk ook uit of de kittens en katten meestal alleen thuis zijn of dat er vrijwel altijd menselijk gezelschap aanwezig is. Kunt u de vader van de kittens zien? Hoe is het gesteld met de hygiëne van kattenbakken, voer- en drinkbakjes en in het algemeen?

Waar moet ik naar vragen?
Wanneer mogen de kittens naar de nieuwe eigenaren? De officiële regel is na een laatste volledige enting, die wordt gegeven met 12 weken, waarna de kittens nog een week voor de eventuele ent  reactie bij de fokker dienen te blijven en dan komt het dus neer op 13 weken. Hoe is het karakter van de ouders en van de kittens? Wat is de prijs van een kitten, is dat inclusief chip, is er sprake van garantie? De gemiddelde prijs is € 400 tot € 500 per kitten. Overigens liggen de prijzen voor raskatten in het buitenland beduidend hoger dan in Nederland. Moet u aanbetalen? Werkt de fokker met een verkoopcontract?

De gezondheid van de familie van het kitten?
Vraag naar foto's en informatie over de ouders, grootouders enz. van de kittens (kent fokker deze katten, zijn ze wellicht in huis of weet fokker er niets vanaf?) Informeer naar de gezondheid van de ouders, zij moeten minimaal zijn getest op FeLV (kattenleukemie), FIV (kattenaids), zoals geadviseerd door diverse katten verenigingen. Mogelijk zijn de gezondheidstesten nog uitgebreid met testen op HCM (hart), PKD (nieren), HD (heupen), Patella Luxatie (knieën). Kijk ook naar de gezondheid van broertjes en zusjes van het kitten. Check de leeftijd dat de kittens geënt worden (gebruikelijk is de eerste enting op de leeftijd van 8-9 weken en de tweede enting 3 weken later met 11-12 weken) Wanneer de katten van de fokker vrij naar buiten mogen, kan het gezondheidsrisico voor de kittens groter zijn. Soms vertelt een fokker u over eventuele gezondheidsproblemen in de familie van het kitten. Het is prijzenswaardig dat de fokker zo eerlijk is, want bij alle levende wezens komen soms gezondheidsproblemen voor, dus ook bij raskatten. De fokker had er immers ook voor kunnen kiezen om te zwijgen. Laat u eventueel adviseren door uw dierenarts of door de katten vereniging als u niet zo goed kunt inschatten wat de eventuele gezondheidsconsequenties voor uw kitten zouden kunnen zijn. Een goede fokker zal hieraan meewerken, want hij/zij heeft immers niets te verbergen.

Kan ik eerste keus uit het nest vragen?
Dit hangt van de fokker af. Fokkers die wat langer fokken en willen proberen om met de meest getypeerde kittens verder te fokken, zullen zelf altijd eerste en tweede keus willen uit het nest. Uiteindelijk hebben zij zelf de kittens gefokt. Een fokker ziet soms minimale verschillen in kittens (bijvoorbeeld een iets langere snuit of staart, iets grotere oren) die u als leek absoluut niet ziet. Voor een fokker is het dan vaak minder belangrijk wat de kleur van zo'n kitten is. Uiteindelijk maakt het allemaal niet zo heel veel uit en meestal komt u er samen met de fokker wel uit.

Hoe weet ik of de kat echt een stamboom heeft?
Vraag van welke vereniging de fokker lid is en vraag kopietjes van de officiële stambomen van de ouders.
Controleer of er inteelt in de stamboom zit (bijv. vader x dochter) en kijk of bij alle vermelde voorouders op de stamboom de rasvermelding staat. Er zijn namelijk verenigingen in Nederland die stambomen uitgeven voor raskatten die niet volledig raszuiver zijn. De meeste stambomen zullen gelukkig correct zijn en u kunt er van uit gaan dat de stambomen van de FIFé verenigingen Felikat en Mundikat geen andere rassen zullen bevatten dan uitsluitend raskatten. Soms heeft een kitten foundation voorouders en dan zijn niet alle generaties op de stamboom ingevuld, dit is dan echter nog steeds een raszuivere stamboom. Als u twijfelt aan de juistheid van de stamboom kunt u altijd contact opnemen met de stamboek commissie een de katten vereniging. 

Een zielig kitten kopen?
Soms vinden mensen kittens zo zielig, als ze met veel teveel katten in een grote vieze bende leven en niet gezond zijn, dat ze om die reden een kitten kopen, om het te "redden".
Op deze manier houdt u echter wel het voortbestaan van dit soort "broodfokkers" of "vermeerderaars" in stand. Beter is het om eventuele misstanden aan te geven bij de vereniging van de fokker of bij de dierenbescherming, dan wordt het probleem wellicht aangepakt. Overigens komen dit soort misstanden in Nederland gelukkig weinig voor, maar helaas zijn er bij elk ras wel een paar fokkers die op deze wijze te werk gaan!

Hoeveel tijd is er om erover na te denken?
Laat de aankoop van het kitten, dat lange tijd een lid van uw gezin zal zijn, geen impuls aankoop zijn! Het is verstandig om er 24 uur over na te denken alvorens te beslissen het kitten te willen kopen. U vraagt dan om een optie op het kitten van bijvoorbeeld 24 uur en daar zal een fokker zeker mee akkoord gaan. Langer dan 24 uur nadenken is ook mogelijk, maar spreek het dan wel duidelijk af. Langer dan een paar dagen nadenken is ongebruikelijk.

Kruisverhoor door de fokker?
Fokkers die met veel liefde en aandacht hun kittens laten opgroeien, willen wel precies weten wat voor soort tehuis u het kitten kunt bieden. De fokker zal daarom waarschijnlijk ook een hoop vragen aan u stellen. Maakt het de fokker allemaal niets uit, zolang er maar betaald wordt, dan kunt u zich afvragen hoe betrokken de fokker bij het kitten is?

Welke afspraken maakt men gewoonlijk na zo'n eerste afspraak? 
Hoe lang u erover nadenkt en wanneer en hoe u de fokker uw beslissing laat weten. Overigens wil de fokker er wellicht ook eerst over nadenken. Het bedrag dat u voor het kitten betaalt. Bijzondere voorwaarden die de fokker stelt (bijv. tuin of balkon afzetten, zorgen voor een tweede kat als gezelschap), inhoud van het verkoopcontract?

Afspraken over het bezoeken van de kittens?
De meeste fokkers stellen het op prijs als u in ieder geval nog een keertje komt kijken (afhankelijk van de leeftijd van de kittens). Kittens die nog niet geënt zijn, kunnen echter erg vatbaar zijn voor infecties, veel fokkers ontvangen bezoekers voor de kittens dan ook pas na de eerste enting. Bij sommige fokkers kunt u ook al komen kijken voordat de kittens geboren zijn, zodat u elkaar vooraf kunt leren kennen (mensen en katten). Het huis van een fokker is echter geen dierenwinkel of dierentuin en heel veel bezoek kan veel onrust brengen voor een hoogzwangere poes of een poes die kittens heeft. Laat de fokker dan ook weten met hoeveel mensen (en eventuele kinderen) u op bezoek wilt komen en laat de hond thuis. Verder is het bijzonder onverstandig om meerdere fokkers op een dag te bezoeken, i.v.m. het overbrengen van bacteriën en mogelijke infecties. De meeste fokkers die liever even wachten met bezoek, willen meestal wel alvast fotootjes van de kittens opsturen.

Kan ik het kitten showen?
Veel fokkers vinden het leuk als hun kittens worden geshowd op bijvoorbeeld de Kittenshow van de katten vereniging. De fokker die het leuk vindt als u het kitten showt, zal u doorgaans ook graag helpen met het lenen van gordijntjes e.d. die u hiervoor nodig heeft. Ook voor adviezen over het showklaar maken van de kat (wassen) kunt u bij de fokker terecht. 

Mag ik met het kitten fokken?
Als u hierover denkt, is het belangrijk om dit vooraf met de fokker te bespreken. Veel mensen denken veel te gemakkelijk over het fokken van katten en er komt veel meer bij kijken dan u nu wellicht denkt. Niet alle kittens zijn geschikt om mee te fokken en een goede fokker heeft hier inzicht in en verkoopt ook niet een heel nest aan mensen die ermee willen fokken, maar selecteert hier de meest geschikte kittens voor. Als u wilt fokken dan zult u vooraf zelf hierover veel moeten lezen, zogezegd uw huiswerk moeten doen, alvorens op zoek te gaan naar een kitten. Niet ieder willekeurig kitten is namelijk geschikt om mee te fokken. Op internet zijn veel artikelen hierover te vinden. Als u de fokker kunt overtuigen van uw goede en serieuze intenties, dan is de fokker mogelijk bereid om u op weg te helpen en die steun is voor een beginnende fokker heel erg belangrijk. Denkt u dat u wellicht wilt fokken, zoek dan een ervaren fokker die u kan en wil begeleiden. Koopt u een kitten bij een fokker die net zelf zijn eerste of tweede nestje gefokt heeft - en alles zelf ook nog moet leren - vraagt u zich dan af waar u terecht kunt met uw vragen. Sommige fokkers vragen een ander aankoopbedrag voor een kitten waarmee gefokt wordt. Er zal ook van u verwacht worden dat u met het kitten gaat showen, alvorens ermee te fokken. Ook het verplicht stellen van een aantal gezondheidstesten voor het fokkitten en de eventuele partner hiervan zijn heel gebruikelijk. De meeste fokkers zeggen achteraf dat zij liever eerst wat langer rondgekeken hadden, alvorens hun eerste fokkat te kopen. Bezoek veel kattenshows en praat met veel fokkers, alvorens op zoek te gaan naar een kitten om mee te fokken!

Het kitten komt, wordt het halen of brengen?
Veel fokkers brengen de kittens zelf weg naar het nieuwe tehuis en anderen laten het kitten afhalen door de nieuwe eigenaren. Spreek van te voren af hoe dit met uw kitten zal gaan.

Hoe gaat dat met de betaling?
Gebruikelijk is dat het volledige aankoopbedrag contant door u betaald wordt bij de overdracht van het kitten. Is het aankoopbedrag te veel voor u om in een keer te betalen, overweeg dan de aanschaf van een volwassen raskat, waarvan de prijs doorgaans lager is. 

Wat krijg ik bij het kitten?
Wat u minimaal moet ontvangen bij het kitten is de officiële stamboom en het entboekje. Soms geven fokkers ook voor de eerste dagen wat eten mee, zodat het kitten niet direct aan ander eten hoeft te wennen. Ook speeltjes, foto's van het kitten en een informatieboekje worden soms meegeleverd met het kitten, maar dit soort zaken zijn niet verplicht en iedere fokker gaat hier weer anders mee om.

Koopcontract?
Steeds meer fokkers werken met een contract bij de verkoop van een kitten en dat is erg handig, want dan heeft u alle afspraken die u met de fokker gemaakt heeft op papier staan en dit kan eventuele misverstanden voorkomen. Lees het contract goed door voordat u besluit om het kitten te kopen. Bent u het er niet mee eens, bespreek dit dan met de fokker. Komt u er samen niet uit, zie dan van de koop af.

Nog meer vragen?
Hebt u nog meer vragen, dan kunt u contact opnemen met de secretaris van de katten vereniging. Ook kunt u kijken op de site van de katten vereniging, waarop vele interessante artikelen te vinden zijn: http://katten.pagina.nl

Bron: Stichting Kattenbescherming Nederland.